KendineÖzgü03 - Mailimde yeni bir dijital kitap buldum.
Ahmet Ali Uzun, yeni şiir kitabı "Tümülüs"ü UPAS Yayın'dan dijital olarak yayınladı.
Merhaba, bu hafta beğeniyle okuduğum bir roman üzerine yazmayı düşünüyordum ancak birkaç gün önce mail adresime bir baktım ki, 2000’lerde doğan ve şiirini, edebiyata bakışını nitelikli bulduğum; bu bağlamda edebiyatımızın güncel durumu hakkında görüşlerine değer verdiğim şair arkadaşım Ahmet Ali Uzun, bana yeni şiir kitabı ile ilgili yazmış. Açıkçası ben yeni şiir kitabının basılacağını haber veriyor sanmıştım ancak bir baktım ki baktım ki bu sefer dijital bir kitapla bizlere sesleniyor. Aslında yine bir dijital çalışması olmuştu, One Shot Theory etiketli “Frankenstein Balladı” isimli bir tek şiirdi. Ancak bu sefer 18 sayfalık yeni bir şiir kitabıyla; dördüncü şiir kitabıyla karşımızdaydı: Tümülüs…
Evvel Fanzin ile bildiğimiz, edebiyatımızın değerli isimlerinden Zafer Yalçınpınar’ın kurduğu, aynı zamanda basılı kitaplar da yayınlayan ancak dijital yayınladığı kitaplarla da bilinen UPAS Yayın’dan yayınlanan “Tümülüs” Ahmet Ali’den gelir gelmez beğeniyle, hatta birkaç kere okudum ve yine kendine özgü bir kitaba imza attığı için “Kendine Özgü”de yer vermek için kendisine Tümülüs’ü sordum, o da beni kırmadı:
Ahmet Ali, Tümülüs’ün oluşum süreci nasıl gelişti? Tümülüs’ü kendince nasıl ve hangi yönlerden tanımlarsın?
-Tümülüs benim için aslında çok yabancı sayılmaz, yer verdiğim mitolojik karakterler ve ögeler gereği ilk kitabım Mitologya’da ele almadığım bir panteonu, başka bir dünyanın inanışından dile getirdim diyebilirim. Aradaki en önemli fark; Tümülüs’te Türk Mitologyası’nın Promete’si sayılan Ülgen’in etrafında dönen yörüngeler, gezegenler, peşi sıra gelen sayıklamalar ve histerilerin onun ağzından ve benim aklımdan dile gelişi söz konusu iken; Mitologya’da ise birden fazla karakterin birbirleriyle farklı diyalogları ve bu diyalogların hepsinin kendi içerisinde pişmesi ve son noktayı, sahne biterken bir perde olarak indirmesi söz konusu.
İşlediğim temanın bana zuhur edişi başta o dönemde yaptığım araştırmalara, okumalara ve gözlemlediğim bağdaşımlarla gerçekleşiyor. Altyapıda her zaman bir neden-sonuç ilişkisi var, boşluklar bilinçli ve eksik. Tam burada Kam devreye giriyor. Kam ve Şamanlık geleneği bizim köklerimizi anlatan doğa ile aramızdaki köprü niteliğini taşıyan kültürel, spiritüelve mistik bir miras. Tümülüs’te aslında yapmak istediğim bunların kafamdaki çarklarda nasıl bir kıvama geleceğini görmekti. Bu şiir dosyası için gökte kümülüs, yerde ise "Tümülüs" arasına sıkışan bir zihnin kurtuluşunu hatırlama çabası diyebilirim. Nordik ve Yunan Mitolojilerine kıyasla daha arka planda kalmış olan Türk Mitologyası bu konuda halen bakir alanlara sahip. Olasılıklar sonsuz.
Ahmet Ali Uzun’a yeni şiir kitabını anlattığı için teşekkür ediyorum. Siz de kitabı bu linkten indirebilirsiniz. Belki bu kitaptan sonra yine dijital bir kitabını alabilir ya da basılı kitaplarını da almak isteyebilirsiniz. Kendisinin de dediği gibi “olasılıklar sonsuz”
Not: Tümülüs’ün yayıncısı Zafer Yalçınpınar ve Ahmet Ali Uzun’u tanımama vesile olan, aynı zamanda onun ilk iki kitabını da başarıyla sürdürdüğü yayınevi Plüton olarak yayınlayan; öte yandan sevdiğim bir şair olan Toprak Şems Tezcan’a teşekkür ediyorum.
Bir başka Kendine Özgü mailinde görüşmek üzere.
Emre